Verhalen

Al sinds 1931 is het Anna verbonden met de mensen in onze regio. Er is veel veranderd in al die jaren. Maar één ding is nog precies hetzelfde: het Anna is persoonlijk en aangenaam. Dat blijkt ook uit de mooie verhalen. Verhalen die mensen over ons vertellen en verhalen van onszelf. Je leest ze hieronder.

Annie - Bewoonster

Annie is de oudste bewoonster bij Anna Ouderenzorg. 101 is een zeer respectabele leeftijd, al maakt Annie er liever grapjes over: “Het bevalt me maar matig hoor!” Niemand maakt haar iets wijs want ze is zelf 40 jaar lang verpleegkundige geweest. “Vroeger was alles wel veel strenger dan nu hoor.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Björna

“Toen mijn moeder jaren geleden overleed, veranderde mijn perspectief op het leven. Dat heeft me hier gebracht. En ik ben nog iedere dag blij dat ik dit mag doen. In het hospice brengen mensen het laatste stukje van hun leven door. Ik vind het kei-speciaal dat ik aan de zijlijn mag staan. Het klinkt misschien raar, maar ik loop hier iedere keer weer huppelend naar buiten.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Rianne en Jeanet

Rianne Dhont zet zich al heel lang met hart en ziel in voor de bewoners van Anna Ouderenzorg. Over haar herinneringen kan Rianne wel een boek schrijven! “We hebben echt van alles gedaan in al die jaren: koken, zingen, tekenen, breien, bakmiddagen en bonte avonden, samen naar de kermis en de kasteeltuin in Arcen. Verzin het maar. Het was vaak heel kleinschalig en kneuterig maar altijd spontaan. Dan had iemand een idee en riepen we allemaal: leuk! Dat gaan we doen voor de mensen.”

Bekijken

Henk - Bewoner Heuvel

Henk van Buul woont bij Anna Ouderenzorg, op de locatie Heuvel. Dat ging niet zonder slag of stoot, want Henk was altijd heel duidelijk: “Ik wilde niet naar een verpleeghuis.”

Bekijken

Toon - cliënt dagbehandeling Parkinson

Toon van Lieshout heeft Parkinson. Toen de neuroloog in het Anna Ziekenhuis dagbehandeling opperde, stond hij niet direct te trappelen. “Natuurlijk wil je graag geholpen worden, maar ik dacht: dat wordt het laatste station. Dus ze hebben me echt moeten overhalen. En dat is maar goed ook, want het is hier heel fijn, net familie. Ik hoop hier nog de 100 te halen!”

Bekijken

Wij zijn Anna - Hanny en Wim

In het ziekenhuis gebeuren vaak bijzondere dingen. Maar dat mensen in het Anna (opnieuw) de liefde van hun leven vinden, dat zien we toch niet zo vaak. Het overkwam Hanny van Gestel en Wim van Nuenen, en ze werken nu ook nog eens samen als vrijwilligers geestelijke verzorging bij Anna Ouderenzorg.

Bekijken

Wij zijn Anna - Ester

Zorgcoördinator Ester Luyben organiseerde samen met activiteitenbegeleidster Ria Maas een vijfdaagse vakantie voor bewoners en familie, collega’s uit de verzorging én vrijwilligers samen. “Het idee kwam van een van de bewoners en zijn dochters. Zou het niet leuk zijn als…? Ria en ik hebben het bij de teamleiders aangekaart en die zeiden: maak maar een plan. Dus dat hebben we gewoon gedaan.

Bekijken
Nellie en Frans van Hoof vertellen over dagbesteding De Groenling bij Anna Ouderenzorg.

Nellie - Mantelzorger

“Frans loopt altijd met een glimlach binnen. Ook op de dagen dat hij minder vrolijk is opgestaan”, vertelt Nellie. We spreken Nellie en Frans van Hoof over dagbesteding De Groenling bij Anna Ouderenzorg. Frans gaat hier sinds juni 2022 2 dagen in de week naartoe. Nellie: “Natuurlijk brengt de dagbesteding van Frans ook mij iets, maar de belangrijkste basis van onze keuze was dat dagbesteding hém wat ging brengen. En dat doet het.”

Bekijken

Theo en Gerda - over gasterij Bij de Boom

Het zal je maar gebeuren… Theo Slegers kreeg een buikaneurysma en een hersenbloeding. Hij lag op de intensive care in het Anna Ziekenhuis en daarna ging hij revalideren bij Anna Heuvel, vlakbij zijn huis in Geldrop. Best een moeilijke situatie, want Theo’s vrouw Gerda had moeite om voor Theo te zorgen. Ze kon niet meer zelf elke dag koken. Gelukkig stond er ineens een oude bekende van Theo aan het bed: Gerard Slegers, destijds de kok van de Gasterij in Anna Heuvel. “Kom lekker hier eten”, zei hij. En dat deden Theo en Gerda maar wat graag. 

Bekijken

Gerard - over de gasterij

Gerard Slegers is al een tijdje met pensioen, maar nog steeds een heel vertrouwd gezicht bij Anna Ouderenzorg. Geen wonder, want hij runde meer dan acht jaar lang het restaurant ‘Gasterij Bij de Boom’ in Anna Heuvel. “Ik was chef-kok in het Anna Ziekenhuis toen ze me vroegen om de gasterij te doen. En ik heb ja gezegd onder één voorwaarde: dat ik het op mijn manier mocht doen.” 

Bekijken
Weegschaal vrijheid versus veiligheid

Samen zorgen we voor vrijheid

Onze toekomstdroom? Dat al onze bewoners zo denken: “Bij Anna Ouderenzorg voel ik me prettig. Ik krijg de ruimte om - daar waar ik dat nog kan - duidelijk te maken wat voor míj belangrijk is. En ik merk dat iedereen die voor mij zorgt of mij helpt, daar rekening mee houdt. Ik bepaal dus zoveel mogelijk zelf het ritme en de invulling van mijn dag. Dat geeft een vrijer gevoel, ondanks de beperkingen van mijn lichaam en geest.

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Bekijken

Jeroen - over vrijheid

“Thuis moeten werken, ‘s avonds niet naar buiten mogen en afstand houden. Tijdens corona ervoeren we allemaal hoe het voelt om bepaalde vrijheden te missen. Dat laat zien hoe belangrijk keuzevrijheid is. Binnen Anna Ouderenzorg zetten we belangrijke stappen op dit gebied: hoe geven we bewoners zoveel mogelijk regie, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen? Het is zoeken naar balans."

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Bekijken

Denise - over waarom ouderenzorg anders moet én kan

De Anna Zorggroep ontwikkelde in 2024 een nieuw Strategisch Kader van 2025 tot 2030: ‘Vertrouwd, samen en met lef de toekomst tegemoet!’. Astrid van der Put (raad van bestuur) legt uit: “De komende jaren zetten we ons in om, binnen de  veranderende mogelijkheden, zorg te blijven bieden op een zo aangenaam mogelijke manier. Dat vraagt om anders werken en om een goede toekomstbestendige inrichting van de organisatie. Waarin optimalisatie, samenwerking, innovatie, creativiteit en flexibiliteit centraal staan.

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Bekijken

Karin - over de Schijf van Vijf

Door ouderen te ondersteunen in hun zelf- en samenredzaamheid, krijgen ze meer regie over hun leven. Met de Schijf van vijf voor Samenredzaamheid kijken we wat de bewoner (eventueel met hulp) zelf nog kan. “Dat zorgt voor een gelukkiger gevoel én minder zorg”, zegt Karin Zegers, teamcoördinator van afdeling Leeuwerik, Anna Heuvel. 

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Bekijken

Leren innoveren

Innovatie en digitalisering betekenen voor iedereen iets anders. Soms gaat het om grote veranderingen, zoals robotisering of AI. Maar ook kleine aanpassingen kunnen vernieuwend zijn. En innovatie hoeft niet altijd met techniek te maken te hebben. Het draait om een frisse blik, creativiteit en anders denken en doen. Hoe wij dat bij Anna Ouderenzorg doen? Op tal van manieren. Een inkijkje in hoe we dat doen én een blik op de toekomst.

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Bekijken

Jan Pieter - over medicatiecontrole

Bij Anna Ouderenzorg schaffen we de verplichte dubbele medicatiecontrole af. Dat levert tijdswinst op, rust op de afdeling en zorgt ervoor dat zorgprofessionals met meer vertrouwen in de spiegel kunnen kijken. Bij Anna Heuvel pakt deze werkwijze al goed uit. In 2025 volgen ook de andere huizen.

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Bekijken

Denise - over de zorgzame buurt

“Als ik in de toekomst kijk, dan zie ik buurten waarin jong en oud samenkomen. Waarin we als vanzelfsprekend naar elkaar omkijken. Geen gesloten deuren bij zorgorganisaties, maar ontmoetingsplekken waar iedereen binnenloopt en zorg een bijzaak is. Een restaurant voor bewoners dat ook direct een ontmoetingsplek is voor iedereen in de buurt. Zie het als een wijkcafé waar je samen soep maakt of eet, spelletjes speelt of koffiedrinkt. Bij voorkeur op initiatief van buurtbewoners en op basis van de vraag van buurtbewoners. Dát is een zorgzame buurt. Bij de herontwikkeling van de locatie Akert in Geldrop houden we die toekomst voor ogen.”

Bekijken

Lieke - over eten en drinken bij Anna

Samen eten is een van de hoogtepunten van de dag voor onze bewoners. Daarom willen we bij Anna dat het eten kwalitatief goed is en doen we er alles aan om er een feestje van te maken. Uit verschillende audits en gesprekken in 2024 bleek dat dit beter kan. Dus besloten we anders te gaan denken en doen. Met als start de ontwikkeling van een nieuwe visie, die perfect aansluit bij Aangenaam Anna. In die visie kijken we naar de wensen van bewoners en maken we van iedere maaltijd een betekenisvol moment. Dat doen we vanuit:

Bekijken

Diana - over échte zorg

"Zorgprofessionals met een diploma zijn en blijven onmisbaar in de ouderenzorg. Tegelijkertijd vraagt de veranderende wereld meer. Ook zonder diploma kun je heel veel betekenen voor een ander. Want het wel of niet hebben van een diploma zegt niets over hoe oprecht en benaderbaar je bent. Bovendien laat het niet zien hoeveel aandacht je een ander kunt geven."

Bekijken

Kitty - over het Anna Thuisteam Ouderen

Zonder het Anna Thuisteam Ouderen woonde Jacques (80) al lang in een verpleeghuis. Tegen zijn zin, want hij wil dolgraag samen met zijn vrouw Riet (75) thuis blijven wonen. Nu ontvangt hij geen thuiszorg, maar verpleegzorg aan huis. Het Anna Thuisteam is sinds 2024 actief in Heeze en wil uitbreiden naar Geldrop. Kitty Engelen, helpende plus, vertelt: “We doen veel meer dan zorg verlenen. We kennen de wensen en behoeften van onze cliënten. Zo weten we wat hen gelukkig maakt.”

Bekijken

Spoed-ELV

Binnen de Anna Zorggroep werken we samen om ouderen zo goed mogelijk te helpen. Zo ook in het Spoed-ELV. Als een oudere op de Spoedeisende Hulp terechtkomt, geen ziekenhuiszorg nodig heeft, maar ook niet naar huis kan, dan kan hij of zij terecht in het eerstelijnsverblijf (ELV). Het ELV is een speciale afdeling in het ziekenhuis, waar medewerkers van Anna Ouderenzorg werken. Het is een huiselijke omgeving gericht op herstel. Van daaruit helpen we ouderen om zo snel mogelijk weer naar huis te kunnen.

Bekijken

Anders werken met én door eigen medewerkers

In onze teams willen we dat iedereen op elkaar kan bouwen. Met als uitgangspunten: werk je? Dan zet je samen de schouders eronder. Ben je vrij? Dan ben je ook echt vrij. We werken met eigen (flex)medewerkers die elkaar goed kennen en vertrouwd zijn voor de bewoners. Samen met mantelzorgers en vrijwilligers. Alleen als het echt niet anders kan, zetten we personeel in dat niet in loondienst is (PNIL). Zo zorgen we voor goede kwaliteit van zorg en meer rust voor bewoners. Medewerkers zijn blij met hun eigen vertrouwde team. 

Bekijken

Marly & Judith - over samenwerken in de zorg

Wat begon als een praktische oplossing, groeide uit tot een traject waarin de verpleegkundige teams van Vitalis en Anna Ouderenzorg elkaar versterken. Sinds oktober 2024 delen ze personeel én kennis. Wat dat oplevert? Dat vertellen verpleegkundigen Marly van de Mortel (Anna Ouderenzorg) en Judith Curfs (Vitalis). 

Bekijken

Meer inzicht in cliënttevredenheid in 2025

Ons cliënttevredenheidsonderzoek kreeg een 8,3 - daar zijn we trots op. Toch willen we in 2025 nog gerichter onderzoeken hoe het met onze cliënten gaat. Daarom voegen we extra vragen toe. Zo krijgen we een nog beter beeld van het welzijn van onze cliënten en kunnen we daarop inspelen.

Bekijken

Jouw verhaal over het Anna

Heb jij een mooi verhaal over het Anna dat je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

 

Voornaam en achternaam

 

Heb je nog vragen?

We helpen je graag. Neem contact met ons op via: