Weegschaal vrijheid versus veiligheid

Samen zorgen we voor vrijheid

Onze toekomstdroom? Dat al onze bewoners zo denken: “Bij Anna Ouderenzorg voel ik me prettig. Ik krijg de ruimte om - daar waar ik dat nog kan - duidelijk te maken wat voor míj belangrijk is. En ik merk dat iedereen die voor mij zorgt of mij helpt, daar rekening mee houdt. Ik bepaal dus zoveel mogelijk zelf het ritme en de invulling van mijn dag. Dat geeft een vrijer gevoel, ondanks de beperkingen van mijn lichaam en geest.

Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.

Wat vrijheid is, kan voor iedereen en op elk moment anders zijn. Neem bijvoorbeeld 3 mogelijke reacties op een bedhek: 

  • “Ik wil geen bedhek, want ik wil zelf bepalen wanneer ik uit bed kan.”
  • “Wat fijn een bedhek, nu kan ik niet meer uit het bed vallen.”
  • “Dat bedhek maakt voor mij geen verschil, want ik heb altijd iemand nodig die mij helpt uit bed te komen.”

Dit kunnen reacties zijn van 3 verschillende personen. Of van 1 persoon op 3 verschillende momenten. Vrijheid beperken om veiligheid te bieden, vraagt dus altijd om kijken naar de mens achter de bewoner.

“Vanmorgen werd ik wakker in een vreemd bed. Ik wist niet waar ik was. Er kwam een vriendelijke verzorgster binnen die me hielp met aankleden. Ze vroeg me of ik mee wilde komen naar het ontbijt. We liepen naar een grote kamer waar al mensen aan tafel zaten. Ik kende ze niet, maar ze waren wel aardig tegen mij. Nu ik gegeten heb, wil ik terug naar huis. Naar mijn vader en moeder. Maar de vriendelijke verzorgster zegt dat dat nu niet kan. Ze vroeg me of ik mee wilde doen met kijken naar oude foto’s. Daar werd ik rustig van. Op veel foto’s was het net als vroeger bij ons thuis"

Samen met de mantelzorger

Hoe kunnen we bewoners zélf keuzes laten maken als dat mogelijk is? En hoe kunnen we zorgen dat we alleen de vrijheid van iemand inperken als dat echt nodig en passend is? Kortom: hoe zorgen we samen voor zoveel mogelijk vrijheid? Samen met de bewoner én de mantelzorger? Het verkennen van deze vraag was in 2024 de belangrijkste opdracht voor de commissie ‘zorg voor vrijheid’. Om die verkenning goed te kunnen doen, is een vertegenwoordiger van de mantelzorgers vast lid van de commissie.

“Vandaag schuif ik pas aan bij het ontbijt als mijn medebewoners al klaar zijn. Ik bepaal zelf wat ik op mijn boterham smeer en hoeveel. En ik heb al bedacht waar ik heen ga na mijn ontbijt. Ik kies ervoor om niet mee te gaan schilderen, ook al is dat mijn grote hobby. Breng mij vandaag maar naar de geheugentraining. Waarom? Gewoon, omdat ik dat wil.”

De balans: vrijheid en veiligheid

De juiste balans tussen vrijheid en veiligheid speelde een belangrijke rol in de gesprekken. Het een heeft vaak invloed op het ander. En beide zijn belangrijk voor de kwaliteit van leven van de bewoner. Per persoon en per situatie staan we stil bij wat op dat moment het zwaarst weegt. Dat vraagt soms om een andere manier van denken en doen, van zowel medewerkers als van mantelzorgers.

“Vandaag schuif ik pas aan bij het ontbijt als mijn medebewoners al klaar zijn. Ik bepaal zelf wat ik op mijn boterham smeer en hoeveel. En ik heb al bedacht waar ik heen ga na mijn ontbijt. Ik kies ervoor om niet mee te gaan schilderen, ook al is dat mijn grote hobby. Breng mij vandaag maar naar de geheugentraining. Waarom? Gewoon, omdat ik dat wil.”

Bewustwording als basis

Om samen te kunnen zorgen voor vrijheid, stelde de commissie in 2024 een visie op. In 2025 delen we die visie, met veel aandacht voor bewustwording. In al onze huizen organiseren we filmavonden. In juni 2025 is er een inspiratiedag voor medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers. Dat is de aftrap van een bredere campagne, gericht op bewustwording (anders denken), het juiste gesprek voeren en hoe we daarnaar  kunnen handelen (anders doen).

Visie ‘zorg voor vrijheid’

Wij zorgen voor vrijheid door de bewoner zelf keuzes te laten maken, daar waar hij of zij dat op dat moment kan. Waarbij de bewoner zichzelf kan zijn:

  • Precies zoals hij of zij op dat moment is
  • Samen met zijn of haar naasten, vrienden en familie
  • In zijn of haar eigen omgeving en met eigen bezittingen
  • Samen met medebewoners
  • Samen met diegenen die voor hem of haar zorgen

We verleiden onze bewoners om zelf zoveel mogelijk keuzes te maken. En denken mee in mogelijkheden, om zo de meest passende oplossingen te bedenken. We zorgen voor geborgenheid en (gemoeds)rust. We denken in mogelijkheden mee met de bewoner en diens naasten, waarbij we oog hebben voor het effect op  medebewoners. Daar waar nodig maken we afspraken over veiligheid en gebruik van  innovaties om veiligheidsrisico’s te beperken. 

Zo streven we iedere dag naar een fijne dag. Waarin we leven toevoegen aan de dagen, in plaats van dagen aan het leven.

Heb je nog vragen?

We helpen je graag. Neem contact met ons op via: