
Waarom ouderenzorg anders moet én kan
De Anna Zorggroep ontwikkelde in 2024 een nieuw Strategisch Kader van 2025 tot 2030: ‘Vertrouwd, samen en met lef de toekomst tegemoet!’. Astrid van der Put (raad van bestuur) legt uit: “De komende jaren zetten we ons in om, binnen de veranderende mogelijkheden, zorg te blijven bieden op een zo aangenaam mogelijke manier. Dat vraagt om anders werken en om een goede toekomstbestendige inrichting van de organisatie. Waarin optimalisatie, samenwerking, innovatie, creativiteit en flexibiliteit centraal staan.
Dit verhaal is onderdeel van ons tentoonstellingsboek 'De Anna Beweging'.
Ook voor Anna Ouderenzorg was het tijd voor een nieuwe strategie, passend bij de maatschappelijke opgave. En dus stond 2024 in het teken van samen ontwikkelen. De kern? Toekomstbestendige zorg met meer ruimte en tijd voor innovatie, samenredzaamheid, zorg aan huis en samenwerking.
Samen anders denken en doen
Iedere zorgorganisatie ziet dezelfde uitdagingen op zich afkomen. De landelijke politiek kiest ervoor om geen nieuwe verpleeghuizen toe te voegen. Terwijl het aantal ouderen en chronisch zieken toeneemt en het aantal zorgprofessionals juist afneemt. Denise Smits, directeur Anna Ouderenzorg, legt uit: “We kunnen hierdoor niet blijven doen wat we deden. Dat betekent dat we samen anders gaan denken en doen. Dat doen we met lef en daarin zijn we eerlijk.”
Innovatie voor welzijn en minder werkdruk
Een van de manieren waarop Denise en haar collega’s anders gaan denken en doen, is met innovatie. Ze onderzoeken hoe innovaties en digitalisering kunnen bijdragen aan het welzijn van bewoners, kosten besparen en de werkdruk verlagen. Denk aan spraakgericht rapporteren, waardoor de administratieve last afneemt. Of een app waarmee je ’s nachts kunt zien of iemand slaapt. Dat scheelt 84 deuren langsgaan en voorkomt het onnodig verstoren van de nachtrust.
Handen op de rug
Ook kijken zorgprofessionals hoe ouderen zoveel mogelijk zelf kunnen blijven doen. “En dat is niet altijd makkelijk, want mensen in de zorg willen zorgen. Dus moeten we leren om niet alles over te nemen. Als je iemand 7 dagen helpt bij het geven van medicijnen, verwacht iemand dat de achtste dag ook. Terwijl iemand dit misschien prima zelf kan. We gaan van overnemen naar ondersteunen. Door te laten zien dat het beter is als mensen zoveel mogelijk zelf kunnen blijven doen. Want uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger oud worden als ze langer zelfredzaam zijn én als hun eigen netwerk een rol blijft spelen in hun leven. Dus vaker de handen op de rug en meer samenwerken.” En dan bedoelt ze samenwerken met mantelzorgers, vrijwilligers, buurtbewoners, gemeentes en welzijnsorganisaties uit de buurt. “Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we het goede gesprek blijven voeren. De Schijf van Vijf voor Samenredzaamheid helpt ons daarbij.”
Taal is belangrijk
De strategie is in 2024 ontwikkeld. Dat hebben we zoveel mogelijk met elkaar gedaan. Taal en communicatie speelden bij die ontwikkeling een grote rol. “Woorden doen ertoe. We hebben bewust tijd genomen om de juiste bewoordingen te kiezen. Zo klopt de strategie niet alleen inhoudelijk, maar is deze ook begrijpelijk voor iedereen.”
Het resultaat? Een strategie passend bij de maatschappelijke opgave. “Met als belangrijkste boodschap dat we niet meer kunnen doen wat we deden, maar dat het anders zal moeten. Samen anders denken en doen. Ik ben er trots op dat dit ons verhaal is. Steeds meer collega’s, vrijwilligers, bewoners en mantelzorgers zijn ermee bezig en voelen de noodzaak van verandering. Dat geeft vertrouwen.”
Werken vanuit de strategie
In 2025 gaan we binnen Anna Ouderenzorg de strategie continu onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld met praatplaten om de gesprekken op gang te brengen. En met de tentoonstelling die bij dit boek hoort. Zo gaan we steeds meer werken vanuit deze strategie. Dat doen we binnen de zorggroep, waarin we de ouderenzorg en ziekenhuiszorg nog steviger met elkaar verbinden. Om te blijven werken aan passende zorg en passende ondersteuning voor alle ouderen in de regio. Binnen de regio, zoals met het VVT Platform Zuidoost-Brabant rondom anders werken in de zorg, de Schijf van vijf voor Samenredzaamheid en de zorgzame buurt. En met oog op aangenaam, vitaliteit, duurzaamheid en digitalisering.