De zorgzame buurt: samen leven, samen zorgen

“Als ik in de toekomst kijk, dan zie ik buurten waarin jong en oud samenkomen. Waarin we als vanzelfsprekend naar elkaar omkijken. Geen gesloten deuren bij zorgorganisaties, maar ontmoetingsplekken waar iedereen binnenloopt en zorg een bijzaak is. Een restaurant voor bewoners dat ook direct een ontmoetingsplek is voor iedereen in de buurt. Zie het als een wijkcafé waar je samen soep maakt of eet, spelletjes speelt of koffiedrinkt. Bij voorkeur op initiatief van buurtbewoners en op basis van de vraag van buurtbewoners. Dát is een zorgzame buurt. Bij de herontwikkeling van de locatie Akert in Geldrop houden we die toekomst voor ogen.”

De mens achter de ziekte

“Mijn oma had 20 jaar dementie. Als ik naar haar toe ging, herkende ze me niet altijd. Maar als ik haar hand vasthield, voelde ik de verbondenheid. En dat voelde goed. Dat is de mens achter de ziekte, die moeten we altijd blijven zien. En als we samen op pad gingen, zag ik haar intens genieten. Ik deed het niet alleen voor haar, ook voor mezelf. Het zijn momenten waar ik nog altijd met een warm gevoel aan terugdenk.

Ook onze bewoners bloeien op van oprechte aandacht, een spelletje spelen, een wandeling maken of een evenement in de buurt waar ze heen gaan. Die waardevolle momenten kunnen wij als ouderenzorgorganisatie niet alléén bieden. De kracht zit ‘m juist in interactie met de buurt. Laten we zorgen voor elkaar. Niet omdat het moet, maar omdat de kracht van samen iedereen iets brengt.”

Jong en oud samen

“In de media lees je de laatste tijd steeds vaker over initiatieven waar jongeren samenwonen met ouderen. Dat juich ik toe. Die initiatieven komen soms vanuit de ouderenzorg, soms vanuit de wijk, woningcorporaties of de jongeren zelf. Die laatste 3 scenario’s zijn het beste, maar soms moet je als ouderenzorg iets aanjagen om voor verandering te zorgen. Je geeft een buurt dan een duwtje in de rug, zodat ontmoeting en initiatieven ontstaan.

In Geldrop hebben wij met de herontwikkeling van locatie Akert voor de wijk een natuurlijk moment te pakken om een start te maken met het gedachtegoed van de zorgzame buurt. Ik zou daar appartementen willen, waar wij als Anna ook zorg mogen bieden, omgeven door woningen, groen, een school of kinderopvang en voorzieningen als een ontmoetingsplek voor jongeren en ouderen. De jongeren uit de school komen binnen voor een uurtje spelletjes spelen, mensen uit de wijk organiseren een parkfeest en de ouderen maken eten voor de buurt. Hoe mooi is dat?”

In gesprek met buurtbewoners

“Om dat voor elkaar te krijgen, gaan we in gesprek met buurtbewoners en organisaties uit de wijk. Hoe zien zij de toekomst hier? Waar hebben ze behoefte aan? Wat hebben ze nodig om de verbindingen te kunnen maken en realiseren? We leren daarbij van succesvolle initiatieven in het land. Buurtbinders maken echt het verschil. Dat zijn buurtbewoners die iets willen betekenen voor anderen. Zij helpen om gemeenschappen tot bloei te brengen. Ook binnen het regionaal platform Zorgzame Buurt delen we ervaringen en leren we van elkaar.

Over 10 jaar hoop ik dat we als zorgverleners niet alles meer overnemen, maar dat ouderen, hun netwerk en de zorgzame buurt samen zorgen voor een fijne, waardige oude dag.” 

Denise Smits - Directeur Anna Ouderenzorg

Heb je nog vragen?

We helpen je graag. Neem contact met ons op via: